marți, 22 februarie 2011

Tigrul...de acasa!


Ina,o fiinta tare inventiva,a lansat un concurs..."Sunt fan handmade"prin care incearca sa promoveze frumosul si maiestria oamenilor obisnuiti.Am intrat si eu in concurs cu acest "crampei de jungla".Nu prea seamana peisajul cu ceva fioros,dar e un lucru handmade 100%,creat si lucrat de doua fetite,acum multi ,multi ani in urma.:)
Daca nu citeau,sau nu erau la Cris la balaceala,la fan sau la sapa,stateau in curte ,la umbra viei si faceau lucru de mana,dar nu oricum,nu ceva banal ca orice fata din vecini,ele lucrau la "suba",asa se numea acest gen de lucrare.Toate materialele ereu din Ungaria.Modelele erau ale fetelor.Cea mica isi imagina,cea mare desena pe o panza ca un fel de etamina,numai ca avea gauri mai mari,apoi se apucau de lucru:isi pregateau firele de "ata",le taiau la aceeasi lungime(si aici foloseau o tehnica aparte si-si implicau si fratiorul,ca de, si baietii erau buni la ceva:)),apoi isi luau acele speciale(aproape ca cele de crosetat) si porneau de zor in marea aventura.Fiecare nod facut infunda cate o gaura ...tehnica covoarelor tesute cu mana,apoi iesea la iveala modelul moale si pufos,iar in ochii lor de copii parea o adevarata arta. Erau foarte mandre de lucrul lor de mana si de aceea nu s-au oprit,au incercat sa faca cuverturi pe fotoliile din biblioteca mult ravnita si construita tot handmade,dar cu ajutorul tatalui lor:).
Nu au reusit sa-si termine visul,au ajuns pe la scol ideparte de casa,iar apoi n-au mai avut materialele necesare.Dintre toate"subele"aceasta a ajuns la mine acasa si o pastrez si acum dandu-i diferite intrebuintari,in functie de necesitati si imaginatie:).
Cam atatdespre aceste frumoase indeletniciri!
Chiar de nu sunt eu norocoasa,se vor face extraceri din boluri de sticla:),sunt multumita ca am putut povesti despre unele indeletniciri din copilarie.
Mult noroc celorlalti concurenti,iar Inei idei cat mai multe!

4 comentarii:

  1. Eh, angi! M-ai făcut să lăcrimez, după copilărie.:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Până am plecat la liceu, am cusut. M-a învățat mama. Am lucrat ”în muscă”, pe etamină- fețe de masă și niște prosoape mici, cu care acopeream te miri ce.
    Am lucrat și ”în urma acului” carpete și fețe de masă.
    Sunt tristă, deseori, pentru că nu am nimic din toată ”zestrea” mea.
    p.s. Există telepatie, astăzi o să scriu ceva despre mine- bunica.Apoi mă tot gândesc la niște întâmplări cu bunicile mele și cu mama. Despre lucrul în casă.
    O zi bună, Angi!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-ti mai vine sa lucram in curte,impreuna,Steluta?Mie mi-e chiar dor!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si noi lucram fetele in echipa,Gina.Cand faceam macrame,Steluta facea snurul,eu montam pe panza modelul,mami il umplea,apoi eu dadeam jos macrameu.:)
    Sincera sa fiu ,abia dupa ce am terminat liceul am invatat sa tricotez,sa fac goblen,iar de crosetat nici acum nu stiu.Ce mi-ar mai place e sa cos la masina de cusut tot felul de modele de haine.
    Chiar ca e mare pacat ca n-ai nimic din "zestrea" ta!

    RăspundețiȘtergere